Çocuklar bilişsel gelişimlerinden dolayı onları zorlayan noktalardaki duygu ve düşüncelerini biz yetişkinler gibi konuşarak ifade etmekte zorlanabilirler. Ondan dolayı onlarla yetişkinlerle uygulanan konuşma temelli terapi yerine oyun terapisi gerçekleştiririz.
Oyun terapisi 3-11 yaş çocukların terapistin sağladığı güvenli ortamda oyun ve oyuncaklar aracılığıyla duygu, düşünce ve ihtiyaçlarını ifade ederek kendisini onlar vasıtasıyla onardığı bir terapi yöntemidir. Terapist bu esnada çocuğa güvenli ortamı sağlayarak yansıtmalar yaparak çocukla terapötik bir ilişki kurar. Oyuncaklar çocukların kelimeleridir ve nasıl yetişkinler terapilerde kendilerini konuşarak ifade ediyorsa çocuklar da yaşadıkları zorlukları, davranış problemlerini, travmaları oyuncakları kullanarak ifade edip üstesinden gelmeyi öğrenmeye başlar. Onlara terapist tarafından sunulan güven ortamında gerçekleşen süreçte zorlayıcı duyguların üstesinden gelip duygularını düzenlemeyi öğrenirler.
Oyun terapisi yalnız çocuklarla çalışılan bir terapi yöntemi değildir. Süreçte ebeveynlerle işbirliği içerisinde bir yol izlenir. Düzenli aralıklarla ebeveynlerle evde düzenlenmesi gereken ya da ebeveynlerin zorlandıkları noktalarda psikoeğitimler gerçekleştirilir. Yani özetlersek oyun terapisi çocuk, aile, terapist ve gerekli zamanlarda okulunda içerisinde olduğu bir süreçtir.
Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Yardımcı Olabilir?
Oyun terapisi birçok alanda çocuklara ve yaşadıkları problemlere yardımcı olabilmektedir. Kardeş kıskançlığı, kaygı bozuklukları, depresyon, öfke, alt ıslatma, okul problemleri, ailede yaşanan çatışma durumları, tuvalet alışkanlığı noktasında yasanan zorluklar, kaka tutma, çocukluk dönemi mastürbasyonu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun çocuğun ve ailenin hayatına zorluk olarak yansıyan yönleri, korku ve utangaçlıkla alakalı sorunlar gibi çocukluk döneminde yaşanan genel birçok sorunda kullanılan etkili bir terapi yöntemidir.
Her terapi ekolünde olduğu gibi oyun terapisinde de terapistin eğitim konusunda eğitimini alıp süpervizyon süreçlerini gerçekleştirerek yetkinlik kazanması önemlidir. Amine Bozkurt, gerçekleştirdiği Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ve Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi ekollerinin gerekli eğitimlerini almış ve süpervizyon süreçleriyle beraber tamamlamıştır.
Ankara Pursaklardaki danışmanlık merkezimizde Psikolog Amine Bozkurttan Randevu ve detaylı bilgi almak için iletişim numaramızla irtibat kurabilirsiniz.